JOOST DIJKEMA

JOOST DIJKEMA

JOOST DIJKEMA GELDT ALS EEN EIGENZINNIG MUZIKANT EN IS ÉÉN VAN DE WEINIGE JONGE EXPERIMENTELE FINGERPICK-GITARISTEN UIT NEDERLAND. DIJKEMA SPEELT BEZWERENDE, VERBLUFFENDE AKOESTISCHE GITAARINSTRUMENTALS AFGEWISSELD DOOR PRACHTIGE LIEDJES MET WARME VOCALEN WAARIN OBSERVATIES EN ZIELENROERSELEN UIT HEDEN EN VERLEDEN CENTRAAL STAAN. ZIJN DEBUUTPLAAT SACRED REVELATIONS (2016, TWIN DIMENSION RECORDS) NEEMT DE LUISTERAAR MEE OP REIS LANGS MELANCHOLIEKE LONERFOLK EN INTENSE GITAAR COMPOSITIES. DE VOLKSKRANT SCHREEF: “…EN WAT IS SACRED REVELATIONS EEN PRACHTPLAAT GEWORDEN. AMERICANA ZOALS ZE DIE IN DE VS NAUWELIJKS MEER DURVEN MAKEN. BLUES, COUNTRY EN FOLK MET HET SOORT VAN DE DUIVEL BEZETEN AKOESTISCHE GITAARINSTRUMENTAALTJES UIT DE SCHOOL VAN JOHN FAHEY EN JACK ROSE. RONDUIT SUBLIEM.” DE GRONINGSE PLATENZAAK ELPEE GAF DE PLAAT VIJF STERREN.

DIJKEMA SPEELDE ONDER ANDERE OP TAKE ROOT, MANANA MANANA, EUROSONIC/GRUNNSONIC, DE OOSTERPOORT, VERA, DE AMER EN DE WAAG. OOK ERVOER DE DRENTSE GRONINGER TWEEMAAL EEN TOUR DOOR ITALIË, OOSTENRIJK EN ZWITSERLAND MET THE BLUES AGAINST YOUTH. ONDER DE NAAM LOST HEYDAYS SPELEN ZE “VERGETEN COUNTRY KLASSIEKERS, DIE GEEN KLASSIEKERS ZIJN GEWORDEN”.
OOK BENOEMINGSWAARDIG: ALS FOOTDRUMMER, BANJO-SPELER EN GITARIST FUNGEERT JOOST AL BIJNA ZEVEN JAREN IN HET TRIO REVERSE COWGIRLS. ONLANGS STOND DE BAND OP DE ZWARTE CROSS.

IN JUNI 2017 IS JOOST DIJKEMA BENOEMD TOT ‘STADSMUZIKANT VAN GRONINGEN’ EN BRACHT NA AANLEIDING VAN DEZE ERETITEL DE SONG ANOTHER EARTHQUAKE DIGITAAL UIT.
TEVENS IS DE MUZIKANT VOLOP AAN HET COMPONEREN EN OPNEMEN VOOR EEN OPVOLGER VAN SACRED REVELATIONS, DEZE PLAAT ZAL VOLGEND JAAR ONDER DE NAAM TIME THIEF VERSCHIJNEN.

16 juli 2018